Majčine dušice

Uz Međunarodnu godinu tla – majčina dušica i alelopatijsko djelovanje

Prospekt Flora, Zanimljivosti

Različite vrste majčinih dušica cvatu uglavnom u proljeće ili ljeti, ovisno o nadmorskoj visini i biljnoj zajednici u kojima rastu. Međutim, zanimljivo je da se njihovi odumrli i otpali listovi, u određeno doba godine, najčešće pred zimu, nakupljaju na površini tla i svojim specifičnim kemijskim sastavom djeluju na druge vrste organizama. Pojava se naziva alelopatija.

MAJČINA DUŠICA (THYMUS SP.)

U našim krajevima uspijeva nekoliko vrsta majčinih dušica (Thymus sp. div.). Rastu na sunčanim mjestima, obično na plitkim i kamenitim tlima, od otoka i obale mora do najviših planinskih vrhova poput Učke, Risnjaka i Snježnika. Udružuju se s drugim vrstama bilja, uobičajeno i u različitim travnjačkim zajednicama – od kamenjarskih pašnjaka i suhih travnjaka u nizini do pretplaninskih rudina u planini. Odlikuju se znatnim sadržajem eteričnih ulja u uljnim žlijezdama na listovima, stabljikama i čaškama.

Majčina dušica u zajednici s drugim biljkama na kamenjarskom pašnjaku južnog dijela otoka Krka iznad Baške. Kemijski sastojci koje ispušta majčina dušica pozitivno ili negativno utječu na mikrobne zajednice tla i na okolne biljke u zajednici (foto: Marko Randić)

Sastav i količina eteričnih ulja varira od vrste do vrste. čak se tip i količina pojedinih sastojaka u uljima može ponešto mijenjati tijekom razvojnog ciklusa biljke i godišnjih doba. Eterična ulja u otpalim listovima majčine dušice djeluju na sposobnost klijanja pojedinih vrsta biljaka s kojima majčine dušice rastu u zajednici. Ponekad sastojci eteričnih ulja imaju čak i jači učinak na one biljne vrste koje u prirodi ne rastu uz majčinu dušicu, a posadimo li ih u tlo kome dodamo uzorke ulja ili isprane komponente sastojaka iz lišća majčine dušice, zasađene pokusne biljke mogu zakržljati u rastu. Kao što su pokazala neka novija istraživanja, osobito se to odnosi na stanovite vrste kultiviranih biljaka.

Eterična ulja aromatičnih biljaka, pa tako i majčine dušice, djeluju i na mikrobne zajednice u tlu. Poznat je efekt pojačane respiracije u tlu radi rasta mikroorganizama (osobito bakterijske komponente mikrobne zajednice) koji koriste eterična ulja kao podlogu za rast. Pojava da jedan organizam u tlu djeluje pozitivno ili negativno na rast i razvoj drugog naziva se alelopatija.

M.R.

Majčina dušica obrasta rub i sitne pukotine u ledenjačkom lutajućem (= eratičkom) bloku na livadi Veli Pribiniš na Platku – njezini specifični kemijski sastojci djeluju na mikroorganizme, (vjerojatno i) na lišajeve te na biljke koje rastu na površini, u pukotinama bloka i uz rub eratičkog bloka (foto: Dinko Dorčić i Marko Randić)