Naslovnica "Cudesna knjiga" pozadina

Uz Dan planina i uz Međunarodnu godinu svjetlosti – kozja brada

Prospekt Flora, Zanimljivosti

CRVENA KAPLJICA SOKA NA CVATU KOZJE BRADE

Rod kozjih brada (Tragopogon) i mnogih drugih glavočika s mlječkom težak je botaničarima za determinaciju. Jedna od „malih“ vrsta koja raste u našim krajevima je Tommasinijeva kozja brada (T. tommasinii), a upravo bi ova na fotografiji mogla biti ta zanimljiva endemična krška vrsta (za sigurniju determinaciju bili bi potrebni zreli plodovi) .

Sl. 1. Fotografija stisnutog cvata kozje brade i žarka kapljica soka koji istječe iz ovojnog lista cvata (foto: Dinko Dorčić).

Iz ranjenog ovojnog lista stisnutog cvata istječe kapljica kao krv crvene tekućine. Kozja brada i, primjerice, maslačak, koji je jedan od najpoznatijih predstavnika glavočika s mliječkom, pripada skupini biljaka koje u svojoj stabljici i ostalim dijelovima sadrži mliječne cijevi kojima kolaju specifični sokovi – „mlijeko“ koje se sastoji od raznolikih kemijskih tvari – sekundarnih metabolita i uglavnom je bijele ili žućkaste boje. Takvi sokovi vjerojatno koriste biljkama (i) za obranu od životinja koje ih pokušavaju napasti i izgristi. U slučaju kozje brade „mlijeko“ je najprije bjelkasto ili žućkasto, ali oksidacijom na zraku, a moguće i pod utjecajem svjetlosti, može poprimiti ovako neobičnu boju rubina ili krvi.

Kozja brada, kao i većina biljaka iz skupine glavočika s mliječkom odlikuje se svojstvom da se cvatovi – glavice u određenim vremenskim uvjetima i/ili u određeno doba dana ili osvjetljenja stisnu – zatvore. Tada se čvrsto skupe ovojni listovi glavica, pa pojedini cvjetovi, a oni su kod kozje brade žuto obojeni i u glavici ih ima veći broj, bivaju zatvoreni i skriveni od kukaca oprašivača, ali i zaštićeni od nepovoljnih vremenskih (ne)prilika.

Fotografija stisnutog cvata kozje brade i žarka kapljica soka koja istječe, obasjana svjetlošću izabrana je kao „logotip“ ovogodišnje izložbe vezane uz Međunarodni dan planina, međutim, povezana je i s Međunarodnom godinom svjetlosti, kao i našom novom knjigom „Čudesno lijepa“. O izložbi i knjizi ćemo na vrijeme pisati u našoj rubrici „Novosti“, kada namjeravamo objaviti i pozivnicu za izložbu. Zasad je predviđeno da otvaranje izložbe „Čudesno lijepa“ bude na sam Dan planina, u petak, 11. prosinca 2015., u prostorijama Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Opatiji, u 12,00 sati.