Godina golosjemenjača u PGŽ

Prospekt Mladi prirodoslovci, Suradnja sa školama

VELVIČIJA

Velvičija (Welwitschia mirabilis) je prastara biljka golosjemenjača koja danas raste jedino na području pustinje Namib (sl. 2), najstarije pustinje na Zemlji gdje je omiljena hrana nosoroga i antilopa. Naziv je dobila prema austrijskom botaničaru Friedrichu Welwitschu koji ju je pronašao i opisao 1860. godine. Nije se mijenjala preko 200 milijuna godina te se zato naziva živim fosilom. Životni vijek ove biljke je između 400 i 1500 godina. Zakonom je zaštićena jer je ukupan broj ovih biljaka vrlo malen. Radi njezine zaštite na području pustinje Namib osnovano je nekoliko zaštićenih područja.


Slika 1. Velvičija – čudesna golosjemenjača, endem i simbol pustinje Namib (skica: M. Randić)

GRAĐA

Iako tako ne izgleda, velvičija je zapravo drvenasta biljka građena od dubokog vretenastog korijena i drvenaste stabljike iz čijeg se središta pružaju dva stalna kožasta lista koji neprestano rastu i pužu po tlu (sl. 1). Dugačka su 2-4 metra i nalikuju savijenim trakama koje na svojim krajevima postupno odumiru i resaju se tj. trgaju na uže trake. Odumrli dio listova kasnije se otkine i razgradi.

PRILAGODBE NA STANIŠTE

Velvičija se u potpunosti prilagodila ekstremnim pustinjskim uvjetima. Ne ovisi o padalinama jer su joj dovoljne magle koje ujutro donosi hladna Benguelska struja s oceana prema pustinji Namib.

Od visokih temperatura i jakog sunca se štiti tako da upija samo 55% sunčeva zračenja, a ostatak reflektira dok se kod većine drugih biljaka reflektira samo 25%.

 RAZVOJ I RAZMNOŽAVANJE

Velvičija je tijekom cijelog života u stadiju svojevrsnog oblika klijajuće biljke što je carstvu boljaka vrlo rijetko. Dvodomna je (postoje ženske i muške biljke) i na svojim cvjetovima izlučuje kapljice nektara koje privlače pustinjske kukce te se na taj način oprašuje i razmnožava.

 ZANIMLJIVOSTI

  • naziv mirabilis znači čudesna
  • Charles Darwin je za velvičiju rekao da je ona čudnovati kljunaš biljnog carstva
  • najstariji primjerak velvičije je star 2000 godina
  • u Južnoj Americi je pronađen fosilni ostatak velvičije za koji se pretpostavlja da je iz mezozoika

Nina Randić i Ana Randić (OŠ Matija Gubec, Zagreb)


Slika 2. Za potrebe naše radionice o golosjemenjačama izradili smo ovaj globus od stiropora na koji smo ugrubo ucrtali mrežu paralela i meridijana i obrise kontinenata. Ovdje je Afrika, gdje smo plavim kuglicama naznačili nalazišta velvičije u području pustinje Namib.