pauk misumena

Rakoliki pauci

Prospekt Fauna, Zanimljivosti

Rakoliki pauci (por. Thomisidae)

Odlikuju se neobičnim rakolikim izgledom. Od drugih pauka izdvajaju se dugim prednjim nogama, zdepastim izgledom i svojstvom da ne izgrađuju mreže za lov.

Vole se zadržavati na laticama jarko obojenog cvijeća. Na cvjetnim dijelovima kreću se vješto: naprijed i natrag, i, što je za njih osobito karakteristično, postrance (kao rakovice), ali uglavnom mirno čekaju i pritajeno vrebaju kukce koji također posjećuju cvijeće. Jedna od najpozntijijih “cvjetnih” vrsta je Misumena vatia, koja, ovisno o boji podloge, može biti žućkasta (sl. 1 i 2) ili bjelkasta.

Živahno obojene latice služe letećim kukcima, uobičajenim plijenu ovih pauka, kao svojevrsne sletne staze i putokazi prema središtu cvijeta ili cvata gdje ih dočeka nagrada – hranjivi polen i slatki nektar, ako ih prije nego što se oslade ne zgrabi ovaj vješti lovac.

M. R.


Slika 1. Cvjetni rakoliki pauk (Misumena vatia) na cvatu ivančice. Ova vrsta ima sposobnost promjene boje tijela na različito obojenim podlogama. Promjena boje ne zbiva se tako brzo kao, primjerice kod sipe, već proces promjene boje traje u rasponu 2-3 dana (foto: Dinko Dorčić)


Slika 2. Rakoliki pauci odlikuju se dobrim vidom. Smatra se da mogu opažati i boje. Pauk Misumena vatia ima osam očiju raspoređenih u dva reda na prednjem dijelu glavopršnjaka (prosome) (foto: Dinko Dorčić)