mahavica

O risu Burnom ZIPu

Prospekt Novosti

Pred nekoliko dana javio nam se gospodin Tomislav Furlan koji je na rubu Vinodola, u širem predjelu Mahavica, jednom od najljepših i najočuvanijih prirodnih predjela u PGŽ, imao bliski susret s risom obilježenim GPS ogrlicom za praćenje kretanja…

RIS BURNI ZIP SNIMLJEN U PREDJELU MAHAVICA

Radi se jedinki risa, mužjaka starog oko 3 godine, kojemu smo nadjenuli ime Burni Zip jer je ranije uhvaćen u masivu Burnog Bitoraja i obilježen GPS ogrlicom za praćenje kretanja (vidi: Burni ZIP ).

Evo kako je gospodin Tomislav Furlan opisao svoj bliski susret s najvećom europskom mačkom: „…U subotu smo išli u obilazak automobilom vidikovaca iznad Vinodola. Nakon što smo obišli vidikovac Mahavica uputili smo s ka sljedećem … Kada smo prošli najvišu točku ceste koja je bila pod snijegom, došli smo na ravni dio kolnika na kojem smo s udaljenosti od pedesetak metara primijetili životinju. Zastala je i sklonila se pod obližnje stablo. Polako smo se približili i slikali je. Promatrali smo ja oko 30 sekundi. Ris se je polako i bez žurbe udaljio od automobila“.

Sl. 1. Ris Burni Zip snimljen mobitelom s udaljenosti 10-15 metara, dana 25. veljače 2017., oko 14 sati, u širem predjelu Mahavica iznad Vinodola (foto: Živa Furlan)

Očuvani predjeli koji se protežu duž ruba Vinodola, već su ranije procijenjeni kao prirodoslovno vrlo vrijedni i potrebni zaštite. Ucrtani su u prostorne planove i namijenjeni zaštiti u svojstvu posebnog rezervata. Jedan dio ovog područja uvršten je i u Ekološku mrežu Europske unije NATURA 2000.

Ris, koji je poslovično plaha životinja, uobičajeno traži i zadržava se u prirodno najočuvanijim predjelima, kloneći se ljudi, pa nas i ovo opažanje na rubu vinodolskog strmca učvršćuje u uvjerenju o potrebi zaštite jednog od prirodoslovno i krajobrazno najljepših dijelova Primorsko-goranske županije. Gospodinu Tomislavu Furlanu zahvaljujemo na obavijesti i ustupljenim fotografijama. Podaci o risu biti će uvršteni u nacionalnu bazu podataka o velikim zvijerima..

M.M. i M. R.

Povezane teme na web stranicama JUP:

Ris Goran ZIP snimljen fotozamkom

Otpala ogrlica Gorana ZIP-a

Na tragu Burnog ZIP-a i njegovog plijena

Prvi podaci o kretanju Burnog ZIP-a 

Burni ZIP novo obilježeni ris