visibabe

Snijeg i pretproljeće na Obruču

Prospekt Gea, Zanimljivosti

Dok na završetku trećeg tjedna u veljači na vrhovima planina Obručeve planinske skupine još leži nedavno napadali snijeg, u podnožju planine u zaštićenijim jarugama bujičnih potoka započela je cvatnja nekih vrsta bilja i najavila nastupanje pretproljeća…

U fenologiji* se smatra da se dolazak pretproljeća poklapa s početkom cvjetanja visibaba i izduživanja resa lijeske, kada one ispuštaju pelud. To se razdoblje u podneblju nižih predjela Hrvatske uobičajeno proteže od 15. do 20. veljače, odnosno kad srednja dnevna temperatura dosegne 0 – 50C.

U podnožju planine Obruč nekoliko je izrazitih udolina bujičnih potoka i, koliko smo mogli uočiti, čini se da su takve udoline osobito povoljno stanište za visibabe. Upravo u udolini Bukova u zaleđu sela Podkilavac pod Obručem, na oko 400 m n.v., ovih dana cvate mnoštvo visibaba. Grmovi lijeske također su mnogobrojni u dnu udoline i već su iz svojih muških resa uglavnom istresli pelud.

Toplo i sunčano vrijeme potpomognuto povoljnom ekspozicijskom mikroklimom bujične udoline omogućili su i rano cvjetanje zelenih kukurijeka, koji izmiješani s visibabama privlače kukce oprašivače. Sve to upućuje da je pretproljeće na zaklonjenim položajima bujičnih udolina planine Obruč u punom jeku.

Uspnemo li se više uz planinu, primjerice, u drugu bujičnu udolinu, u Rakov žlib, na nadmorskoj visini od oko 700 metara, opažamo da su visibabe još u stupnju izbijanja cvjetnih pupoljaka i listova iz lukovica u tlu koje je navlaženo nedavno otopljenim snijegom. Ondje još leže pojedine neotopljene krpe snijega. Također i biljka žrnovac ili proljetni vrijes, koja ovdje u velikoj množini raste u šumi crnog bora još nije procvala. U obližnjoj dolini Borovici, oko 350 m niže, već je u punom cvatu.

 M. R.

*fenologija – znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem periodičnih pojava uglavnom u živoj (ponekad i neživoj) prirodi, u ovisnosti o okolišu, prvenstveno o podneblju i vremenskim prilikama. Primjerice prati se početak i završetak listanja, cvjetanja, žućenja i opadanja lišća kod biljaka, dolaska i odlaska pojedinih ptica selica i slično. Fenologija daje važan doprinos istraživanju klimatskih promjena.


Slika 1. Cvatnja visibaba u planinskoj skupini Obruča (foto: M. Randić)