antocijan

Uv-b zračenje i antocijanini biljaka

Prospekt Flora, Skriveni svjetovi, Zanimljivosti

Slika 1. Peteljka biljke medvjeđa šapa izrasla u sjeni drugih biljaka razlikuje se po obojenosti antocijaninima od peteljeke iste vrste biljke koja je rasla osunčana izravnom sunčevom svjetlošću – kod prve je zastupljenost ovih spojeva vidljiva kao lagani ljubičasti obris pri rubu baze peteljke, dok je peteljka sa sunčanog staništa potpuno obojena antocijaninima i stoga izrazito purpurno ljubičasto obojena (foto: M. Randić)

Biljke pod utjecajem ultraljubičastog, osobito UV- B zračenja, mijenjaju način rasta, strukturu i sastav tkiva kako bi smanjile negativne utjecaje. Proizvode i čitav niz spojeva kojima se štite od štetnog zračenja (sl. 1). Najznačajniji među njima jesu fenolni spojevi. Poznato ih je oko 8000, a nastajali su i povećavali svoju raznolikost tijekom dugotrajnih evolucijskih procesa biljnog svijeta. Fenolni spojevi štite biljna tkiva i stanice od negativnih djelovanja UV-B zračenja, ali ti spojevi, s druge strane, kad ih unesemo hranom povoljno djeluju na ljudski organizam. Stimuliraju imunološki sustav, djeluju na sprječavanje tumora, djeluju antibakterijski i antivirusno, protualergijski i protuupalno. Ta svojstva fenolnih spojeva biljaka ljudi koriste od davnina u liječenju ljekovitim biljem (fitoterapiji) i u prehrani.

Fenolni spojevi bilja pripadaju skupini snažnih antioksidansa i korisni su i za ljude. Ljudsko tijelo ne može ih sintetizirati pa ih je potrebno uzimati u hrani. Stoga su, osobito zbog obilja sekundarnih metabolita čiji je nastanak induciran UV-zračenjem, biljke koje rastu u okolišima s pojačanim sunčevim zračenjem neobično korisne za čovjeka. Važan izvor fenolnih spojeva su primjerice različite zeleni u koje ubrajamo raznoliko ljekovito bilje, ali i voće i povrće (koje nije uzgajano u staklenicima), neke vrste žitarica, čajevac, kavovac, grah, sorte crnog grožđa (crno vino) i mnoge druge vrste bilja.

M. R.