Periska „Morana“ pronađena kod Plavnika dobro napreduje…

Priroda Događanja, Fauna, Morske dubine, Novosti

Sjećate se naše male Morane koju smo pronašli na kolektoru postavljenom kod otoka Plavnika i predali na daljnju skrb Aquariumu u Puli? Mala se periska hrani i razvija „ko’ velika“. Početkom prosinca imala je samo 14 mm, a danas je već 6 mm veća, i „broji“ puna dva centimetra. Ova će vijest vjerujemo obradovati mnoge, a posebno našu volonterku Moranu koja ju je prva uočila te po kojoj smo ju i nazvali.

Lijepe smo vijesti čuli od kolegica iz Aquarium Pula, koje smo susreli u Zadru, zajedno s ostalim partnerima projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“. Godišnjem sastanku partnera prisustvovali su predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojni drugi suradnici iz ustanova za upravljanje zaštićenim područjima na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i partneri sa sveučilišta, instituta i udruga.

Masovni pomori plemenite periske imali su velik odjek u javnosti, stoga je u tijeku provedbe raznih aktivnosti u cilju očuvanja periske,zabilježen iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o živim periskama. Senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste, rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje te je znanstvenicima podloga za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski.
Aktivnosti ovog projekta provoditi će se i u narednom razdoblju 2023.-2025., kada se planira nastaviti s lociranjem živih jedinki, potencijalno otpornih na patogen koji je i uzrok ovog masovnog pomora. Javna ustanova „Priroda“ zajedno s partnerima i u ovoj će godini nastaviti s aktivnostima u cilju očuvanja ove kritično ugrožene vrste, s nadom da će nam Jadran u skoroj budućnosti opet biti sretan dom ovom „divu“ školjkašu.

Sl.1.: Morana s Plavnika, juvenilna jedinka koja je u studenom prošle godine nađena na kolektoru postavljenom kraj Plavnika te sada o njoj skrbe vrijedni djelatnici Aquariuma Pula Foto: Aquarium Pula

Sl.2. Godišnji sastanak partnera projekta „Očuvanje plemenite periske u Jadranksom moru“ , Zadar Foto: Tomislav Šarić