Riječni galeb i hranjenje u zraku plodovima koprivića

Priroda Fauna, Grad-selo, Novosti, Skriveni svjetovi, Zanimljivosti

Zanimljivo ponašanje riječnih galebova prilikom hranjenja plodovima koprivića u gradu Rijeci

Riječni galeb (Chroicocephalus ridibundus, sl. 1) zimuje uz obalu mora pa se u to vrijeme može vidjeti kao gradska ptica također i u gradu Rijeci. Ovdje se primjerice redovito zadržava u Riječkoj luci, na Mrtvom kanalu i uz Rječinu. Manja jata i skupine sastavljene od po nekoliko jedinki odlaze u potragu za hranom koju pronalaze i dolaze do nje na razne, ponekad vrlo domišljate načine ( https://ju-priroda.hr/2020/02/crtica-uz-medunarodni-dan-mocvara-i-vlaznih-stanista/ ).

Sl. 1. Riječni galebovi (foto: Elvis Vuleta)

Tako su autori ove crtice dana 5. veljače 2019., 12. veljače 2019. i 8. siječnja 2023. godine svjedočili zanimljivim i ponešto neobičnim prizorima kada riječni galebovi pojedinačno, u manjim skupinama od nekoliko jedinki ili u jatima od 15-20 jedinki raznih dobnih uzrasta oblijeću krošnje stabala koprivića i u vješto koordiniranom letu kljunom skidaju s vanjskih grančica krošnji jedan po jedan prezreli plod koprivića (Celtis australis) koji se u to doba još drže na pojedinim granama.

Sl. 2. Zreli plodovi koprivića (foto: Marko Randić)

Galebovi ga gutaju u letu i zatim se vraćaju po drugi što, u slučaju da galebova u jatu ima više, promatraču pruža nadasve zanimljiv i dojmljiv prizor (Sl.3,4). Hranjenje galebova lebdenjem u zraku iznad krošnji stabala i grmova radi dohvaćanja kljunom zrelih plodova poznato je u ornitološkoj literaturi (usporedi:  Vernon, J. D. R. 1972: Feeding Habitats and Food of the Black-heades and Common. Bird Study 19/4: 173-186, https://doi.org/10.1080/00063657209476341 ) i objašnjava se činjenicom da su ti plodovi nedostupni za uobičajeniji način hranjenja jer su smješteni na tankim i vrlo savitljivim vršnim graničicama na koje galebovi ne mogu sletjeti (sl. 2). Za sad nismo u dostupnoj literaturi pronašli podatak da je zabilježen ovakav „lebdeći“ način hranjenja u zraku riječnih galebova plodovima koprivića.

Sl 3.i Sl. 4.Riječni galebovi prilikom hranjenja plodovima sa stabla koprivića  (foto: Marko Modrić)

Tekst: Marko Modrić, Marko Randić i Elvis Vuleta

Fotografija uz naslov: Elvis Vuleta