22. svibanj DAN BIORAZNOLIKOSTI

Priroda Događanja, Fauna, Jeste li znali, Novosti, Priroda, Zanimljivosti

 

Već duži niz godina obilježavamo Dan bioraznolikosti 22. svibnja. Jedan dan i trenutak da skrenemo pažnju prema dragocjenim sastavnicama prirode koje poput važnih i brojnih zupčanika pokreću jedan veliki i kompleksni mehanizam – ekosustav, pokreću usluge ekosustava koje svakodnevno koristimo. Ove godine, osim edukativnog plakata te prigodnog priloga u Novom listu, pripremili smo i zanimljivu  fotografsku izložbu o pticama otoka Cresa. Ovogodišnja tema „Od riječi do dijela – Obnovimo bioraznolikost“ usmjerena je na povećanje napora i ambicija u pogledu očuvanja bioraznolikosti.  Što više znamo o prirodnim procesima i što ih bolje razumijemo, svi zajedno doprinosimo boljem očuvanju i zaštiti vrijedne prirodne baštine. Ususret Danu bioraznolikosti u petak 19. svibnja u Novom Listu objavljen je prilog „Svjedoci prošlosti“ posvećen starim primjercima drveća, impresivnim divovima koji još uvijek postoje i u našoj županiji.

(foto: arhiva JU Priroda)

Jedan od “divova” na području Dolinji drmun puški…

Ako ste propustili pročitati novine u petak, ne brinite. Naš prilog možete pročitati i u digitalnom formatu. Što se zbivalo tijekom povijesti kad su ove današnje gromade tek bili klijanci? Kako su to stara drveća kao „Hoteli s 5 zvjezdica“ i je li moguć „Život nakon života?“ možete pročitati na “Svjedoci prošlosti…

Jednoj skupini stanara starog drveća ipak smo odlučili dati malo više pažnje. Riječ je o pticama djetlovkama, jedinim pticama koje imaju sposobnost bušenja duplji. Za njihovo je očuvanje i opstanak potrebna prisutnost i starog i umirućeg drveća. U slobodnoj interpretaciji možemo reći da djetlovke velikodušno prepuštaju svoje stare duplje drugim životinjama na korištenje čime doprinose raznolikijoj fauni područja.

Veliki djetlić (foto: Želimir Gržančić)

Ove ptičice su nam saveznici u očuvanju bioraznolikosti, a upravo zato jer gradeći svoju „rupu“ u konačnici grade i za druge vrste životinja, nazvali smo ih „Arhitekti bioraznolikosti“ i izradili prigodni edukativni plakat koji spaja ptice djetlovke i stara drveća. Ukoliko ste djelatnik u odgojno-obrazovnoj ustanovi i željeli biste  edukativni plakat izrađen za ovu prigodu izložiti u svojim prostorima, povratno nas kontaktirajte kako bismo vam na vrijeme osigurali primjerak.

Značaj ptica u ekosustavu je nezamjenjiv, a ptice na Kvarnerskim otocima posebno su zaštićene kroz europsku ekološku mrežu Natura 2000. Stoga je prigodno pripremljena i postavljena fotografska izložba u Centru Beli naziva Pod njima zemlja, brda, mora, vali