kockavica

Kockavice u okolici Rijeke

Prospekt Flora, Zanimljivosti

Kockavice su neobično lijepe biljke iz porodice ljiljana (Liliaceae). Neke se vrste zbog lijepih cvjetova koriste kao cijenjene uresne biljke u hortikulturi. Divljih kockavica ima u Hrvatskoj nekoliko vrsta i podvrsta, ali se čini da ovaj rod zbog raznolikosti oblika i nedovoljno ustaljene sinonimike (opisani su brojni oblici često puta pod različitim imenima) u Hrvatskoj nije dovoljno poznat i taksonomski obrađen na zadovoljavajućoj razini. Najbolje poznata vrsta u Hrvatskoj je obična kockavica (Fritillaria meleagris), koja raste na vlažnim livadama i u čije su kartiranje i upoznavanje uključena djeca iz brojnih škola. Druge dvije vrste koje navodi “službena” baza podataka flore Hrvatske jesu Fritillaria messaensis Raf. te F. orientalis Adams. One rastu uglavnom na sušim travnjacima i ponekad u svijetlim šikarama.

Sl. 1. Kockavice u zaleđu Bakra neobično su rijetke – populacije broje tek nekoliko desetaka primjeraka. Ugrožene su zarastanjem travnjaka, širenjem naselja i izgradnjom infrastrukture, a vjerojatno i branjem/iskapanjem zbog lijepih cvjetova (foto: Marko Randić)

Predstavnik JU “Priroda” (M. R.) priključio se članovima ekskurzije na Učku, koju predvodi prof. dr. Radovan Kranjčev. Na Učku smo se uputili radi razjašnjavanja nekih zanimljivih, ali nerazriješenih pitanja u rodu “učkarskih” kockavica. Nakon obrade bogate porodice orhideja u Hrvatskoj, prof. Kranjčev prihvatio se teške zadaće razrješavanja nepoznanica oko roda kockavica u Hrvatskoj.

Krajem travnja kockavice su na Učki bile u najljepšem cvatu i pronašli smo najmanje dva različita oblika, čije se populacije mozaički izmjenjuju na terenu. Slične oblike pronašao je i autor ove crtice u zaleđu Rijeke, odakle su i priložene fotografije (sl. 1 i 2). Lokaliteti Trampov breg kod Viškova, dolina Rječine, Krasica i Praputnjak, nekoliko je “novih”, dosad vjerojatno u literaturi nezabilježenih nalazišta kockavica u zaleđu Rijeke i Bakra. One su ovdje vrlo ugrožene jer su preostale populacije male (mali je broj preostalih primjeraka kockavica), a dijelom su i uništene širenjem naselja i infrastrukture ili zarastanjem travnjaka
(sl. 3). Kad istraživanja budu privedena kraju, nadamo se da ćemo vam moći pružiti nove informacije i spoznaje o očaravajućim kockavicama iz okolice Rijeke. Ukoliko netko od čitatelja želi podijeliti svoja vlastita saznanja o kockavicama, a svaki novi podatak je dobrodošao kamenčić u slagalici, može se javiti na adresu ili telefon JU “Priroda”.

Marko Randić


Sl. 2. Kockavice iz zaleđa Bakra pokazuju raznolikost obojenosti cvjetova (foto: Marko Randić)


Sl. 3. Trasa nove ceste Bakar-Križišće prošla je upravo preko staništa kockavice. Potrebno je istražiti je li još preostalo nešto od dijelova populacije kockavica ispod Praputnjaka, jer je ovdje jako izražena i druga ugroza – zarastanje travnjaka. (foto: Marko Randić)