list

Žeravčev bakrenac (Cacyreus marshalli) na otocima i priobalju PGŽ

Prospekt Fauna, Zanimljivosti

O masovnoj pojavi žeravčevog bakrenca u gradu Rijeci napisali smo nedavno kratku crticu (pročitaj ovdje).  Budući da u vrijeme pisanja nisam znao da postoji i “službeni” naziv – pelargonijin plavac nazvao sam ovog leptirića žeravčev bakrenac, prema nazivu za biljku Pelargonium zonale koji preporuča u svojoj knjizi “Hrvatski biljni imenoslov” dr. Ivan Šugar. Nakon objave crtice javio se stalni suradnik JU “Prirode” gospodin Stjepan Janeković te nas izvijestio o pojavi ovog leptira i na otoku Krku (grad Krk). O tome je objavio zanimljiv i poučan prilog u časopisu Krčki val. Njegovom ljubaznom dozvolom i pristankom glavnog urednika Krčkog vala donosimo presliku članka.


Sl. 1. Leptirić žeravčev bakrenac na cvatu bršljanastog žeravca (Pelargonium peltatum) s područja grada Krka, 27.7.2014. (foto: Stjepan Janeković)

Također smo postali pozorniji na pojavu ove vrste posvuda u Primorsko-goranskoj županiji te smo, uglavnom tijekom mjeseca rujna, odrasle leptire i oštećenja gusjenica uočili i na području Klane (također na Pelargonium zonale), na Grobničkom polju – Dražice i Podkilavac, na P. peltatum – bršljanasti žeravac), u Crikvenci (na Pelargonium zonale i P. peltatum), u Opatiji (na P. zonale i P. peltatum), u gradu Cresu (na P. zonale i možda na jednoj nepoznatoj uresnoj biljci, vjerojatno pripadnici porodice Geraniaceae ili Malvaceae – ovu pojavu bi trebalo detaljnije istražiti!), u Njivicama, Kijcu i Puntu na otoku Krku (na Pelargonium sp. div., u Kijcu samo opažanje odraslog leptira), u Batomlju kod Baške (na P. zonale), na otočiću Košljunu (na P. zonale i P. peltatum) . Možda je važno spomenuti i da je u Japanskom vrtu kod osnovne škole na Vežici u Rijeci, vjerojatno po prvi puta u Hrvatskoj (usp. Kučinić et al., 2013.) zabilježena i pojava hranjenja gusjenica na listovima jedne vrste uresne iglice (Geranium sp.). Naša mala “slagalica” opažanja mogla bi biti od neke koristi jer je važno utvrditi pojavu i prostorni redoslijed u složenom mozaiku širenja ove invazivne vrste leptirića koja, čini se, dijelom ovisi i o aktualnim promjenama i kolebanjima klime.

Marko Randić


Sl. 2. Gusjenice žeravčevog bakrenca ubušuju se u stabljiku pelargonije, nakon čega uslijedi sekundarna infekcija gljivicama zbog čega pelargonije uzgajane kao uresno balkonsko cvijeće trpe znatne štete, Rijeka, Vežica, rujan 2014. (foto: Marko Randić)


Sl. 3. Izgrizotina žeravčevog bakrenca na listu uresne iglice (Geranium sp.), Rijeka, Vežica, Japanski vrt, rujan 2014. (foto: M. Randić)