leptir na cvijetu

Uz Dan planeta Zemlja

Priroda Fauna, Flora, Novosti, Zanimljivosti

Leptiri golupke (Hemaris croatica i Macroglossum stellatarum)

Leptir sredozemnog afiniteta, hrvatska golupka (Hemaris croatica), iz porodice krupnih leptira ljiljaka, prepoznatljiv je po svojstvenom letu kad oblijeće cvjetove radi hranjenja – lebdi u zraku neobično brzo mašući krilima, poput kolibirća, dugačkim rilcem pogađa u cvijet i isisava slatki nektar. Hrvatsku golupku ne treba zamijeniti za leptira običnu golupku (Macroglossum stellatarum) koji ima sličan način lebdenja ispred cvjetova, ali se razlikuje po boji trupa i gornje strane krila – u hrvatske golupke prevladavaju maslinastozlene boje, a kod obične sive i smećkaste (sl. 1).

Sl. 1. Leptir obična golupka kojeg je na cvijetu tršćanskog  kramfila ulovio rakoliki pauk. Snimljeno na brdu Lubanj iznad doline Rječine. (foto: M. Randić)

Hrvatska golupka je jedini leptir iz porodice ljiljaka opisan iz Hrvatske, a uz to je i simbol Hrvatskog entomološkog društva pa za hrvatske entomologe ima posebnu važnost. Kao vrsta leptira pretežno sredozemne rasprostranjenosti (pontsko-mediteranska vrsta) zamjetljivo je u posljednjim desetljećima da se sve učestalije viđa na mjestima gdje ga prije nije bilo, ili je bio vrlo rijedak, naprimjer u široj okolici Rijeke. Ta bi se pojava vjerojatno mogla povezati s promjenama klime, odnosno zatopljivanjem. Uz prehrambenu biljku njegovih gusjenica, a to je bijela glavatka (Cephalaria leucantha), (sl. 2), vezana je također jedna „klimatska“ zgoda.

Sl. 2. Leptir stričkovac siše nektar na cvatu bijele glavatke na padinama brda Sv. Križ kod Rijeke (foto: M. Randić)

Glasoviti planinarski pisac i promicatelj planina Julius Kugy (1858. – 1944.) bio je potaknut na otkrivanje do tada slabo poznatog planinskog svijeta Julijskih Alpa zahvaljujući nedostižnom cvijetu – „trentarskoj glavatki“ (Scabiosa trenta). Tražio ju je cijeloga života i nikad je nije našao iako su zahvaljujući tome nastale neke od najljepših i najpoetičnijih stranica u literaturi o planinama. Kasniji istraživači utvrdili su da je „Scabiosa trenta“ zapravo bijela glavatka koja je u podnožje Julijskih Alpa doselila s morske obale možda u vrijeme toplijeg razdoblja klime i zatim, kad su se klimatske prilike pogoršale, ondje izumrla.

M. R.