drača 3

Uz dan borbe protiv dezertifikacije – drača

Prospekt Flora, Zanimljivosti

Republika Hrvatska stranka je međunarodne konvencije Ujedinjenih naroda o suzbijanju dezertifikacije u zemljama pogođenim jakim sušama i/ili dezertifikacijom. Dan borbe protiv dezertifikacije obilježava se u svijetu 17. lipnja pa tom prigodom želimo predstaviti jedan od tipičnih grmova sušnih krajeva. Raširen na kvarnerskim otocima i u priobalju Primorsko-goranske županije, a uspješno odolijeva ekstremima našeg podneblja. Radi se o trnovitom grmu drači, koji mjestimice tvori manje sastojine na kamenitim, ogoljenim staništima. Predstavlja ga naš suradnik i vrstan fotograf prirode – Stjepan Janeković.


Sl. 1. Grm drače u cvatu (foto: Stjepan Janeković)

Drača (Paliurus spina-christi Mill.)

porodica: krkavine (Rhamnaceae)
narodni nazivi: crna drača, čalija, dirača, diraka, dračevica, isukrstov trn, karkov, krkov, žestica;
engl.: Christ’s thorn, Jerusalem thorn, Garland Thorn, Crown of Thorns;
njem.: Christusdorn, Gemeiner Stechdorn;
tal.: Marruca

Drača je grmoliko veoma bodljikavo stabalce koje naraste do 3 m, rasprostranjena je po Sredozemlju i u jugozapadnoj i centralnoj Aziji, od Maroka i Španjolske do Irana i Tadžikistana. Raste na otvorenim prostorima, rado uz rubove putova, koristi se i kao prirodna ograda zbog oštrih bodljika. Biljka podnosi dobro sušu i mraz do -15°C, ako se posiječe vanjski dio stabljike, ili nakon paljenja, uvijek iznova raste iz vrlo dubokog korijena. Na Krku je vrlo raširena po cijelom otoku, naročito uz stare zapuštene progone.

Cvate žutim grozdastim cvatovima od travnja do srpnja, plodovi su drvenaste koštunice koje izgledaju kao mali šeširići, u početku su žućkastozeleni, a kada na jesen sazriju postanu žutosmeđi. Cijenjena je od pčelara zbog dobrog nektara za pčele. Veoma bodljikavo trnje stabljike okrenuto je prema natrag i bode kada se ruka pokuša izvući. Prema staroj legendi Kristova kruna bila je ispletena od trnovitih grančica ove biljke, odatle i latinski naziv biljke.

Stjepan Janeković, Krk, fotograf motiva prirode i suradnik JU “Priroda”


Sl. 2. Plodovi drače izgledaju kao mali tanjurići (foto: Stjepan Janeković)


Sl. 3. Rascvjetala grančica drače privlači pčele i razne druge kukce oprašivače (foto: Stjepan Janeković).